قیر سفت 90/15 چیست؟

خرید و قیمت قیر سفت 90/15

یکی از محصولاتی که از برج‌های تقطیر نفت خام، حاصل می‌شود؛ قیر سفت است. اما قیر سفت یا همان قیر سفت 90/15 چیست؟ در حالت کلی قیرها به‌صورت طبیعی یا در طبیعت یافت می‌شوند و یا در پالایشگاه‌های نفت، از قطران نفت خام در یک شرایط مشخص، به دست می‌آیند.

قیر سفت، با حرارت دادن تا دمای 170 درجه به قیر شل موجود در برج تقطیر و سپس هوادهی به آن، به وجود می‌آید. به‌این ‌ترتیب قیر سفت، یکی از مشتقات نفتی حاصل از قطران نفت درون برج‌های تقطیر است. با توجه به اینکه نقطه نرمی قیر سفت در دمای 90 درجه سانتی‌گراد و درجه نفوذ آن 15 صدم میلی‌متر است، به آن قیر 90/15 نیز می‌گویند. لازم به ذکر است که برای خرید و استعلام قیمت این قیر می‌توانید بامشاوران ما در تماس باشید.

قیر سفت 90/15

در ادامه‌ی مطلب، اطلاعات کامل‌تری را در رابطه با قیر سفت 90/15، مشخصات و کاربرد آن در صنعت، به شما ارائه خواهیم کرد.

فهرست مطالب

روی هر مبحث کلیک کنید به همان بخش منتقل می‌شوید:

قیر سفت 90/15 چیست؟

مشخصات قیر سفت 90/15

کاربرد قیر سفت چیست؟

نکات مهم حمل، نگهداری و مصرف قیر سفت 90/15

جمع‌بندی

قیر سفت 90/15 چیست؟ کاربرد آن چیست؟

هرچند که قیر سفت 90/15 از حرارت‌دهی به قیر شل(محصول) به دست می‌آید، اما به‌طور کلی این قیر حاصل تقطیر نفت، در برج‌های تقطیر موجود در پالایشگاه است.

فرآیند حرارت‌دهی به قیر شل و تبدیل آن به قیر سفت، باعث ایجاد خاصیت لاستیکی بیشتری در ساختار قیر می‌شود. فرآیند دمیدن اکسیژن در قیر سفت باید کاملاً پیوسته باشد و در انجام آن مکث یا اختلالی وارد نشود. باید به این نکته توجه شود که قیر سفت بدون افزودن هیچ کاتالیزوری به دست می‌آید.

از مشخصه‌های مهم قیر 90/15، این است که نقطه نرمی بالا، نقطه اشتعال بالا و نقطه پایداری بالا در هنگام ذوب را دارد. همان‌طور که در ابتدای مقاله گفتیم، قیر سفت را با نام قیر 90/15 نیز می‌شناسند. علت این نام‌گذاری، درجه نفوذ و دمای نقطه نرم این قیر است. قیر سفت در دمای ۹۰ درجه سانتی‌گراد، به‌صورت سیال روان و جاری درمی‌آید. درجه نفوذ قیر از نوع 90/15 نیز در دمای محیط که ۲۵ درجه در نظر گرفته می‌شود، برابر با ۱۵ صدم میلی‌متر است.

قیر سفت 90/15 چیست

اگر مقاله قیر چیست را مطالعه کرده باشید، از چگونگی دستیابی به درجه نفوذ قیر آگاه هستید.

با وجود این درجه نفوذ به کمک فرورفتن یک سوزن نازک استاندارد در قیر، حاصل می‌شود. این سوزن، به مدت ۵ ثانیه بر روی قیر با دمای محیط، تحت بار ۱۰۰ گرم قرار می‌گیرد. درنهایت میزان فرورفتگی سوزن در قیر، بیان‌کننده درجه نفوذ قیر است. مقدار نفوذ قیر نیز برحسب صدم میلی‌متر محاسبه می‌شود.

در برج‌های تقطیر برای رسیدن به قیر سفت، محصول حاصل را مورد آزمایش قرار می‌دهند‌. آزمایش‌های انجام شده برای تشخیص نوع قیر، علاوه‌بر درجه نفوذ شامل درجه اشتعال، میزان گرانروی، مقدار شکل‌پذیری، خلوص و کاهش وزن قیر است. حال اگر مشخصات حاصل شده از آزمایش یک نوع قیر، با استانداردهای جهانی قیر سفت مطابقت کند، آن را قیر سفت یا 90/15 می‌نامیم.

مشخصات قیر سفت 90/15

مشخصات قیر 90/15
قیر 90/15

قیر به‌دست‌آمده در پالایشگاه نفت و برج‌های تقطیر، یک سری ویژگی‌ها و مشخصات خاصی دارد. قیر سفت یا 90/15، در حالت طبیعی کاملاً سفت است و به‌صورت کاملاً منجمد تولید می‌شود. قیر سفت 90/15 از ماندگاری بالا، انعطاف‌پذیری مناسب، خاصیت ضدآب و پایداری شیمیایی بهره‌مند است. برای حمل و فروش قیر سفت، این محصول را به‌صورت کارتنی، بسته‌بندی می‌کنند. به همین دلیل این ماده، به قیر کارتنی نیز معروف است.

ساختار قیر سفت، ترد و شکننده و فاقد خاصیت ارتجاعی است. به همین دلیل بهتر است به‌صورت خالص در پروژه‌های ساختمانی نظیر قیرگونی، استفاده نشود. قیر سفت را معمولاً به‌صورت ترکیبی با قیر شل در ساختمان‌سازی و عایق‌کاری، استفاده می‌کنند.

در مبحث بعدی شما را با کاربرد قیر سفت، آشنا خواهیم کرد.

کاربرد قیر سفت چیست؟

قیر سفت، گستره مصرف بالایی دارد و در صنایع مختلف شیمیایی ازجمله تولید لاک، رنگ کاغذ، پردازش نساجی، راه‌سازی، سنگ‌فرش، کارهای عمرانی، ساخت سقف و ساخت‌وساز، استفاده می‌شود‌.

قیر سفت همچنین برای درزگیر، عایق و ساخت محصولات لاستیکی و پلاستیکی، مصرف می‌شود. در کنار این موارد، قیر سفت را به‌عنوان رنگ ضدزنگ، چسب در ورقه‌های الکتریکی و به‌عنوان پایه چمن مصنوعی، استفاده می‌کنند.

از ترکیب قیر سفت با شل، می‌توان یک قیر با درجه نفوذ، خاصیت ارتجاعی و نقطه نرمی مناسب با نوع شرایط آب‌وهوایی منطقه، به دست آورد.

برای مناطق گرم، استفاده از مقدار بیشتری قیر سفت نسبت به شل و برای مناطق سرد، ترکیب درصد بیشتری از قیر شل، مناسب است. با توجه به اینکه قیر سفت، ضد آب است به‌عنوان پوشش و عایق در صنایع و سازه‌های گوناگون، استفاده می‌شود.

کاربرد قیر سفت 90/15 در ساخت و ساز

کاربرد قیر در ساخت و ساز

نکات مهم حمل، نگهداری و مصرف قیر سفت 90/15

در هنگام حمل و یا انبار قیر سفت 90/15، نباید دمای آن از 230 درجه سانتی‌گراد بیشتر شود. پیش از حرارت دادن قیر و قرار دادن آن در دیگ، باید شکسته شده تا گرمایش به‌صورت یکنواخت در همه‌ی نقاط قیر سفت، انجام شود.

قیر مذاب را نباید در دیگ رها کرده تا سرد شود، چرا؟ زیرا دوباره گرم کردن آن باعث انتقال حرارت ضعیف‌تری نسبت به بار نخست در ساختار قیر می‌شود. برای آگاهی از دمای قیر در هنگام حرارت دادن، حتماً یک دستگاه کنترل گرما را در نزدیک‌ترین فاصله نسبت به قیر قرار دهید. تأکید بر فاصله دستگاه دماسنج، به دلیل رسانایی حرارتی ضعیف قیر است.

رسانایی ضعیف قیر در انتقال حرارت، باعث ایجاد تفاوت زیاد دما در دماسنجی که دورتر قرار گرفته نسبت دماسنج نزدیک به قیر می‌شود. با رعایت نکات ذکر شده، خواص قیر بهتر حفظ شده و عملکرد بهتر و عمر بیشتری خواهد داشت.

کاربرد قیر 90/15 چیست

جمع‌بندی

یکی از مشتقات نفت خام در پالایشگاه‌ها، قیر است که در انواع مختلف با خواص متفاوت، تولید می‌شود. قیر سفت، یکی از انواع قیر است که از هوادهی و گرم کردن قیر شل به دست می‌آید.

قیر سفت 90/15، کاربرد گسترده‌ای در صنعت دارد و برای استفاده به‌عنوان عایق ساختمان‌ها، باید آن را با قیر شل ترکیب کرد. قیر 90/15، کاملاً جامد است و در دمای محیط، بافتی سخت دارد. برای روان‌سازی این قیر باید آن را تا دمای ۹۰ درجه سانتی‌گراد، حرارت داد، درجه نفوذ قیر سفت، کم است و استفاده از آن با ترکیب قیر شل، در مناطق گرم، بسیار مفید و کاربردی خواهد بود.

پیشنهاد می‌کنیم با رعایت نکات حمل، نگهداری و استفاده از قیر سفت، در حفظ خواص آن کوشا باشید. جهت کسب مشاوره و خرید آنلاین انواع قیر با شماره 09121985872 در تماس باشید.